Ogólny

Garbus - plakat Wanted


portret

nazwa: Humbak
Nazwa łacińska: Megaptera novaeangliae
klasa: Ssaki
rozmiar: Długość ciała 12–20 m
waga: 20t - 40t
wiek: 30–40 lat
wygląd: biała strona brzucha, czarny top
dymorfizm płciowy: Nie
Typ odżywianieZdjęcia: Zjadacz ryb (piscivor)
żywność: Ryby, meduzy i kalmary
rozpiętość: na całym świecie
siedlisko: Ocean
naturalni wrogowie: nie
dojrzałości płciowej: około pięciu lat
godowy: przez cały rok
ciąża: 11–12 miesięcy
wielkość miotu: 1 cub
zachowania społeczne: Loners
Przed wyginięciem: Tak
Dalsze profile zwierząt można znaleźć w Encyklopedii.

Ciekawe fakty dotyczące humbaka

  • Humbak lub Megaptera novaeangliae opisuje gatunek w obrębie kolenia wielorybów.
  • Swoją nazwę zawdzięcza temu, że schyla się, gdy schodzi, tworząc garb.
  • Woli pozostać blisko wybrzeża i występuje we wszystkich oceanach świata. W zależności od pór roku wieloryb garbaty wędruje na duże odległości kilku tysięcy kilometrów podczas swoich migracji.
  • Zimę spędza głównie na subtropikalnych i tropikalnych płytkich morzach, latem przebywa w wodach polarnych.
  • Podczas wędrówek wieloryby humbakowe są często zauważane w zatokach i ujściach rzek.
  • W zależności od płci wieloryb garbaty osiąga długość ciała od 12 do 20 metrów i wagę do trzydziestu, rzadko nawet do czterdziestu ton.
  • Uderzająca jest silna budowa ciała i wzdłuż gardła, rozciągające się wzdłużne rowki.
  • Humbaki są przeważnie czarne z białym brzuchem. U starszych zwierząt pąkle przyklejają się do skóry, pozostawiając białe ślady na porach, ale nie szkodzą zwierzęciu. Również żółte okrzemki często rosną na skórze wieloryba.
  • W ustach ma kilkaset talerzy rogowych, tzw. Brody, którymi filtruje swoje pożywienie z wody.
  • Wieloryby żywią się krylem, małymi krabami i rybami, meduzami i kałamarnicami.
  • Humbaki są znane ze swoich melodyjnych piosenek. Piosenki miłosne mężczyzn w okresie godowym są modyfikowane co roku, aby tworzyć nowe zwrotki. Odgłosy humbaków można usłyszeć pod wodą na odległości kilkuset kilometrów.
  • Humbaki migrują do tropikalnych wód wokół Hawajów w celu rozmnażania.
  • W okresie godowym samce często walczą zaciekle, pozostawiając blizny widoczne na skórze grzbietu.
  • Samice rodzą cielę co dwa lub trzy lata po okresie ciąży od jedenastu do dwunastu miesięcy, który już waży tonę i ma prawie pięć metrów długości.
  • Cielak pozostaje pod opieką matki przez rok i w tym czasie jest karmiony piersią. Wiele młodych zwierząt łączy się następnie w grupy do dziewięciu zwierząt.
  • Oczekiwana długość życia wieloryba humbaka wynosi od trzydziestu do czterdziestu lat.
  • Jedynym wrogiem humbaka jest człowiek. Ponieważ polowanie jest obecnie surowo zabronione, stada powoli się odbudowują, jednak humbak jest uważany za gatunek zagrożony.


Wideo: Suspense: Wet Saturday - August Heat (Styczeń 2022).